04_1

Tippek és trükkök az irányításról

Gyűjtsünk össze minden tippet és trükköt, amire szükségetek lehet ahhoz, hogy megalkossátok a tökéletes beállítást

Andrew Manches narrál bennünket…

Üdv NFS Rajongók!

Andy Manches vagyok, a GHOST egyik tervezője. Sok más nagy munkánk mellett, nagyon izgatottak vagyunk, hogy az érkező Need for Speed mennyire lesz képes visszaadni az autóitok tuningolását, és figyelembe értve azt is, hogyan tudjátok majd kezelni az autóitokat Ventura Bay utcáin.

Maga az irányítás egy nagyon szubjektív terület, minden a személyes tapasztalatról szól. Figyeltük és követtük a közösséget, valamint nagyon sok különböző álláspontot hallottunk felőletek, a korábban megjelent NFS játékokat illetően, hogy mely epizódoknál szerettetek, vagy kevésbé szerettetek vezetni.

Csakhogy néhány ember számára szívességet tegyünk, és ez sokszor azt is jelentette számunkra, hogy az egyetlen logikus megoldás az, ha visszaadjuk a kezetekbe a választás jogát, elfogadva, hogy Ti magatok úgy finomhangoljátok az autókat, ahogy azt szeretnétek.

Ezt a legkönnyebben a Drift kontra Tapadás mester csúszkával oldottuk meg. Mindkét irányba húzva átfogó változtatásokat tesz lehetővé ahhoz, hogy milyen legyen az autó vezetési stílusa. Azonban még mélyebben el lehet merülni a finomhangolásban, minden egyes csúszkát függetlenül lehet állítani, hogy a legjobbat kihozzátok az autótokból és így az irányítás tuningolásának mesterévé válhattok.

A jó tanácsom az, hogy merüljetek el benne, teszteljetek ki dolgokat és érezzetek rá a tuningolás ritmusára. Az alábbiakban néhány tippet olvashattok, ahol segítségül bizonyos dolgok részleteiben tiszta képet kaptok.

Bevezetés
Egy egyszerű megközelítés az irányítás három szakaszára:

  • Drift nélkül (A)
  • Átmenet egy drifthez (B)
  • Drift közben (C)

Minden egyes irányításszabályozó csúszka a legkülönbözőbb módokon, sok variációval változtatható az irányítás tuningon belül.

A csúszkákat tehát az alaphelyzetről beállíthatjuk Drift vagy Tapadás stílusra. Így egy képet kapsz a kocsid összesített beállításairól, valamint arról is, hogy milyen hatással lesz a kocsidra a finomhangolásod. Mondjuk, figyelembe kell venni azt, hogy ez még csak a kezdet. Továbbá más különféle csúszkák variációival végtelen lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre a kívánt eredményünkhöz.

Érdemes megjegyezni, hogy minden egyes autónak más és más alapirányítása van, tehát ez azt jelenti, hogy a tuning csúszkák sokféle hatást hoznak ki az összes autóból.

Drift stabilitás rásegítő [Hatása: többnyire C]
A Drift stabilitás rásegítőt ki- és bekapcsolhatjuk. Ez az egyik legfontosabb döntésünk, amit meg kell hoznunk. Bekapcsolásakor egy stabil „rögtönzött” drift stílust ajánl, hasonlót, mint a NFS Rivalsnél. Tuningolással ezt az opciót akkor javasolt kikapcsolni, ha nagyobb szögben szeretnénk driftelni, így azonban megnő a kipörgés kockázata, ha eltúlzod a driftelést. Tehát ez a kockáztatás és a jutalmazás dilemmája, ígéretesen nagyobb eredményt érhetsz el driftelés közben, ha kikapcsolod ezt az opciót, de ez jóval több tapasztalatot is megkövetel az autó irányításakor.

A másik fontos különbség a be- és kikapcsolt állapot között, amikor megmutatkozik driftelés közben az autó viselkedése ellenkormányzás során. Bekapcsoláskor előfeltétele, hogy az autó „kilépjen” a driftből és visszanyerje a tapadását.

Kikapcsolt állapotnál gondoljatok csak bele, megtarthatjátok vagy növelhetitek a drift szögét, ha összehangoljátok a kerekek és az autó haladási irányát, több oldalmozgással eredményezve. Ha így történik, akkor ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy befejezed a driftelést és felengeded a gázpedált.

Végezetül, amikor kikapcsoltad a DSR-t, akkor kezdeményezhetsz egy „Skandináv drift manővert”.

Drift fékezés rásegítő [Hatása: többnyire B]
Lényeges döntés az, hogy engedélyezzük vagy letiltjuk a „satu fék majd rántsuk driftbe” rásegítőt. Alapértelmezettként engedélyezve van, hogy könnyed és elfogadható legyen az irányítás, viszont ha letiltjuk, akkor az élmény a régi NFS klasszikusok (Underground, Most Wanted) tapasztalataira emlékeztetnek.

Most, hogy a járművünk némi stabilitással rendelkezik fékezéskor, ajánlott, ha lassabban veszed be a kanyarokat és a nagyobb gyorsulású egyeneseket használod ki, mint ahogyan azt az előző drift mód megkívánja. Továbbra is lehetséges driftelni, de megköveteli a hirtelen kézifékezéseket.

Egy kikötés van, méghozzá az, ha ilyen drift módra tuningolod az autódat, akkor a kormányzásokkal „mindenképpen/átmenetileg” driftelni fogsz, még akkor is, ha letiltod DFR-t. Ennél a pontnál lényegtelenné válik a fékezés, mert önmagában a kormányzás is elég ahhoz, hogy sodródj.


A kézifék erőssége [Hatása: A, B, C]
Olybá ellentétként tűnhet fel az, hogy egy gyenge kézifék képezi a driftelés lényegét, azonban elvárod, hogy egy drift autó esetében egy minél erősebb kéziféked legyen. Habár a Need for Speed szempontjából az „Erős” változat egy túlzott és erőteljes nyomatékot eredményez az autó 180 fokos fordulatánál, azaz minden sebességfokozatnál könnyedén megtörténik ez; és nem mellesleg nyílt téren fontos eszköznek bizonyul a zsarukkal szemben.

Azonban, egy „Gyenge” kézifék kedvezőbb driftelésre, sokkal érzékenyebb és ajánlatos ilyenkor az autót fix sebességen tartani, de forduláskor elég, ha egy kicsit rákormányzunk, máris driftelni fogunk.

Ha a megfelelő szintig hangoljuk, akkor fontos eszközeként szolgál a többszörös driftláncolatok végrehajtására, így látványos „Gymkhana” mozgással vezethetünk.

A kormányzási tartomány [Hatása: A, B, C]
A széles szögű kormányzás mindig is népszerű hagyomány volt a drift autók tuningolásánál. Arra szolgál, hogy egyénileg egy nagyobb csúszási szöget érj el akkor, amikor fordulsz, elveszítve a tapadást, és ekkor egy olyan extra teret kell bejárnod, amely során minden kerekednek összehangoltan egy irányba kell haladnia.

Úgy véltem felfedezni, hogy ez egy hasznos és jó tuningolás a nálam előnyben részesített tapadásos beállításaimhoz is.

A tapadást preferáló irányítás a régebbi NFS epizódok stílus jegyeit célozza meg, mint például a NFS Undergroundét. Ezeknél a játékoknál a fékpedált arra használták, hogy a kanyarokban szabályozzák sebességet, nem pedig driftelésre. A driftelés kormányzással való kezdeményezése közel lehetetlenség volt, és ezért inkább a kézifékes módszert alkalmazták.

Igaz lesz azaz állítás a gyors előrehaladásra, hogy csak is kimaxolt tapadással érhető el. Mondhatjuk, találtam erre egy olyan megfelelő autó beállítást, amely számomra gyakran merevnek érződik, különösen akkor, ha a teljesítmény szupergyors sebességre van fejlesztve!

Ha számodra is ez a megfelelő, akkor érdemes teljes tapadásra és széles kormányzás tartományra állítani a csúszkákat. Az extra szöggel járó driftelés lesz az, amire szükséged lesz bizonyos kanyarok körbe autózására, ha már korábban alulkormányzással kifele sodródtál.

Elülső és hátsó keréknyomás [Hatása: A, B, C]
A kerekek nyomásához 2 csúszkád van: egy az elülsőkhöz, és egy a hátsókhoz. Ha tapadásban gondolkodsz, akkor érdemes mélyebb szintre állítani a tapadást néhány újonnan felszerelt guminál.

Bármelyiknél (elülsők/hátsók), ha külön-külön növeled a tapadást, hasonló eredményeket kapsz. Az elülsőknél növelve nagyobb stabilitást érhetsz el, míg a hátsók esetében lényegessé válik a forgási sebességed, és extrém helyzetekben sokkal nagyobb erővel kell majd kormányoznod, ha driftelni szeretnél.

Ennek ellenkezője is igaz. Erős tapadású hátsók esetén kevésbé valószínű a driftelés esélye, tehát az autó stabil marad. Ez akkor lehet hasznos, ha az autódat biztonságos és pontos vonalvezetésűnek szeretnéd beállítani.

Emlékeztetőül, minden teljesítmény alkatrész megvásárlására szükséged lesz ahhoz, hogy teljes körű legyen minden csúszkád és így elérheted a legextrémebb beállításokat is.

Hamarosan találkozunk Ventura Bay utcáin!

Minden vélemény számít!